Çalışma Saatleri Hafta İçi (09.00 ile 21.00)
Bizi Arayın 0534 033 93 70

Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları

Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları psikolojik bir rahatsızlık türüdür. Anksiyete bozukluğu sosyal yaşamı ve iş yaşamını olumsuz etkileyen belirgin stres yaratan yaygın endişe halidir. Günlük hayatımızın içerisinde bazı anlarda kaygı yaşamamız normal ve olağandır. Kaygının var oluşu belli bir noktaya kadar kişiyi sağlıklı kılar. Hatta belirgin düzeydeki kaygı durumu kişiyi dinç tutar ve fayda verir. Ancak sınır aşıldıktan sonra kişiye fayda vermekten çok zarar vermeye başlar. Anksiyete bozukluğu yaşanılan anlarda kişi engelleyemediği şekilde aşırı endişeli düşünceler içerisinde bulur kendini ve kuruntu yaşar. Halk arasında evham dediğimiz duygu fazlasıyla bireyi etkiler ve hayat standardını düşürür. Kişi genellikle nedenini bilmediği şekilde kendine ya da yakınlarının başına bir şey geleceği, kötü bir haber alacağı, zorluklarla baş edemeyeceğini olumsuz olaylar yaşayacağına dair kaygı yaşar. Bu kaygı fiziksel belirtilerle de kendini gösterir.

Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları Belirtileri

  • Aşırı Endişe Hali (Kişinin Günlük Aktivitelerini Etkileyecek Kadar)
  • Huzursuz, Gergin ve Panik Halinde Hissetme
  • Sürekli Terleme
  • Kas Gerginliği Yaşama
  • Odaklanma Konsantre Sorunları
  • Sürekli Kötü Bir Şey Olacakmış Gibi Hissetme
  • Kalp Atışında Hızlanma
  • Ellerde Titreme
  • Uyku Sorunları
  • Bağırsakla İlgili Rahatsızlıklar Yaşama
  • Ağız Kuruluğu ve Nefes Darlığı
  • Çabuk Yorulmak

Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları Türleri

Kaygı bozukluklarında tanı koyulabilmesi için problemin en az 6 aydır devam etmesi gerekmektedir. Kaygı (Anksiyete) bozuklukları temelinde korku, kaygı ve panik duyguları vardır. Korku ve panik duyguları anlık yaşanıp daha geçici türdedir. Ancak anksiyete (kaygı) kronikleşebilir bu durumda da kişinin hayat tarzı büyük oranda olumsuz etkilenir ve yaşam kalitesi düşebilir. Anksiyete farklı türlerde rahatsızlıklara neden olabilir. Bunlar:

Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Süreğen ve aşırı endişe halidir. Kişi her konuda kendini endişeli ve tedirgin hisseder. Ortada bir neden bulunmasına gerek yoktur. Kişinin günlük aktivitelerini yapmasını engeller.

Sosyal Anksiyete Bozukluğu (Sosyal Fobi): Kişiler sosyal ortama girdiklerinde aşağılanacaklarını, rezil olacaklarını düşünürler. Genellikle toplum önünde konuşmaktan korkarlar, yeni insanlarla tanışmaya çekinirler ve toplum içinde yemek yiyip içmezler yoğun kaygı yaşarlar.

Panik Bozukluk (Panik Atak): Panik bozukluklar, ataklar halinde yaşanan aşırı panik durumunun kimi zaman bir sebebe bağlı kimi zaman herhangi bir sebep yokken yaşanmasıdır. Zaman zaman tekrarlayan kişinin öleceğini zannettiği ve kalp çarpıntısı, nefes darlığı, terleme gibi belirtiler gösteren bir durumdur. Unutulmamalıdır ki panik atak bir hastalık değildir ve doğru psikoterapi yöntemleri veya ilaç ya da her ikisi birlikte kullanılarak ortadan kaldırılabilir.

Obsesif Kompülsif Bozukluk: Takıntılı düşünceler fikirler ve bunları durdurmak için yapılan yineleyici davranış örüntülerinden oluşur.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu: Kişide korkuyu uyandıran, umutsuzluk yaratan ve genellikle alışılmadık ve beklenmedik bir şekilde meydana gelen olaylar tarafından tetiklenen zihinsel bir travma veya zihinsel sağlık durumudur.

Özgül fobiler: Belirli bir obje, canlı ya da duruma karşı gösterilen aşırı korkudur. Yükseklik, kedi, yılan, uçak, kapalı yerde kalma gibi fobiler örnek gösterilebilir.

Agorafobi: Açık alanda kendini savunmasız hissettiği için bu kişiler bu yerlerden uzak durur. Hemen yardım alabileceği yerlerde bulunmak isterler. Toplu taşıma, sinema salonları gibi alanlarda bulunmak istemezler. Çoğu agorafobisi olan bireyler evden çıkmayı reddeder ve agorafobinin ağır yaşanıldığı durumlarda bireyler bazen yıllarca evden çıkmayı istemez artık öğrenilmiş çaresizlik durumu söz konusu olur.

Seçici Konuşmazlık Bozukluğu (Selektif Mutizm): Çocuklarda görülür. Konuşma yetilerinde gelişimsel ya da fiziksel olarak bir bozukluk yoktur. Örneğin okulda hiç konuşmazken evde ailesiyle normal şekilde iletişim kurabilmektedir. Oldukça komplike olan bir kaygı bozukluğudur.

Ayrılma Kaygısı Bozukluğu: Bireylerin anormal bir şekide birine (anne, baba, sevgili, arkadaş gibi) bağlanması ve o kişiden ayrılma düşüncesine kapıldığında yoğun stres, kaygı ve korku duymasıdır.

Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları Tedavisi İstanbul

Hayatta her şeyi kontrol edemeyiz. Kontrol edebildiklerimiz edemediklerimize göre daha azdır. Kontrol edebildiklerimizden en önemlisi ise kendimiziz. Hayatımızda bir şeylerin değişmesini istiyorsak bunu bekleyerek halletmek süreci uzatacak ve yaşam kalitemizi düşürecek hale getirecektir. Yaşadığınız olaylardan çok endişeleniyorsanız, kendinizi durduramıyorsanız, sürekli her şeyi denetleme ihtiyacındaysanız hayatınızda bir şeyler yolunda gitmiyor olabilir. Bunu durdurmak sizin elinizde. Doğru zamanda psikologla iletişime geçtiğinizde onun uygulayacağı etkili müdahale hayat standardınızı yükseltecektir. Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları psikoterapide EMDR Tekniği ya da Bilişsel Davranışçı Terapi ile tedavi edilebilmektedir. Semptomları azaltmak, olumsuz düşüncelerinizi, kalıplaşmış yargılarınızı değiştirerek olumluya çevirmek mümkün. İstanbul bölgesinde deneyimli, eğitimini tamamlamış psikoterapistlerimiz Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları ve türlerinde ilk adımı atarken yanınızda olmak için sizi bekliyor. ‘’Kafamızdaki olumsuz düşünceler, bahçedeki yabani otlara benzer, onlara kızmak yerine temizlemeyi tercih etmek yaşam standardımızı arttıracak nitelikte olacaktır.’’

Hemen Ara