Çalışma Saatleri Hafta İçi (09.00 ile 21.00)
Bizi Arayın 0534 033 93 70

Sıkça Sorulan Sorular

Psikolog Kime Denir?

Lisans hayatını 4 yıllık psikoloji bölümü üzerine tamamlamış olup ruh sağlığı alanında deneyimli bilgiler edinmiş kişilere psikolog denir. Psikologlar bireyin davranış, tutum, düşünme ve duygu durumlarını inceleyen meslek mensuplarıdır.

Psikologlar kendi ilgilendikleri alanlara bağlı olarak psikolojinin alt dallarında uzmanlaşabilirler. Bunlar klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji, adli psikoloji, endüstri psikolojisi gibi alanlardır.

Psikolog Ve Psikiyatr Arasındaki Fark Nedir?

Psikolog 4 yıllık psikoloji lisans eğitimi alır. Yüksek lisans yaparak uzmanlaşır. Psikiyatr ise 6 yıllık tıp fakültesi eğitimini tamamladıktan sonra psikiyatri alanında uzmanlaşır. Uzman hekim olarak ilaç yazma yetkisi vardır. Psikologlar ise danışanın psikoterapi sürecini ele alarak edinmiş olduğu terapi yöntemleriyle süreci ilerletirler.  İlaç yazılmasının gerekli olduğu durumlarda psikolog danışanını psikiyatra yönlendirir.

Psikolog mu Psikiyatrist mi Tercih Etmeliyim?

Psikologlar ve Psikiyatristler ruh sağlığı alanında uzmanlaşmış iki meslek dalıdır. Genellikle beraber iş birliği yaparak çalışırlar. Fakat bazı yönlerden birbirlerinden ayrılırlar. Psikiyatristler üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olup ilaç yazma yetkinliğine sahip tek psikoloji uzmanıdır. Sorununuzu psikoloğunuzla beraber konuşarak çözebilirsiniz ama ilaç yazılması gereken durumda sizi psikiyatriste yönlendirmek zorundadır. Bu bakımdan öncelikle sorununuzun fiziksel kaynaklı olup olmadığını iyi tahlil etmek gerekir. Bir psikoloğa gittiğinizde yapılan terapi neticesinde psikoloğunuz sizi gerekli gördüğünde psikiyatriste yönlendirme yapacaktır. Ruhsal sorunların tedavisinde kimi zaman ilaç tedavisi gerekli olurken kimi zamanda psikoterapi gerekmektedir. Bu iki tedavi yönteminin beraber kullanıldığı durumlarda olabilmektedir. Bu bakımdan hangi tedavi yönteminin uygulanacağı psikolog ve psikiyatrist iş birliği içerisinde belirlenir.

Psikoterapiye İhtiyacım Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Hepimiz zaman zaman bazı problemlerle karşılaşırız. Bu problemler gelip geçici olabiliyorken kimi zaman da kalıcı hale gelebiliyor. Kalıcı olan bu problemler yaşamımızı etkilediğinde ve yaşam kalitemizi düşürmeye başladığında psikoterapi almanın vakti gelmiş demektir. Ayrıca bir probleminiz olmasa dahi psikoterapi alabilirsiniz. Çünkü psikoterapi, kişinin kendini tanımasını ve farkındalığını oluşturmasını sağlayan bir değişim sürecidir.

Psikolog Reçete Yazabilir mi?

Psikolog tıp eğitimi almamıştır bu yüzden reçete yazamaz. İlaç yazılması gerekiyorsa psikiyatra sevk etmelidir.

Yüz Yüze Terapi Nedir?

Danışanların tedavi sürecine ve özel durumlarına bağlı olarak çeşitli yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerden en gelenekseli yüz yüze terapidir. Yüz yüze terapi, ruhsal bozuklukların tedavisinde ve psikolojik iyi oluşun sağlanmasında kullanılan bir yöntemdir. Bu terapi yöntemi terapist ile danışanın aynı mekân da olmasına ve birebir iletişim kurmasına fırsat verir. Yüz yüze terapi hemen hemen hepimizin gözünü kapattığında canlanan görüntü diyebiliriz. Bu terapi de birey terapist karşısında bir sandalye veya koltukta oturup kendini ifade eder.

Bir Seans Ne Kadar Sürer?

Psikoterapi seanslarında bireyle yapılan görüşmeler 45-60 dakika aralığında sürer ancak danışanın durumuna ve terapistin bağlı olduğu ekollere göre değişkenlik gösterir

Ne Kadar Süre Terapi Almalıyım?

Ruhsal bozukluklar duyarlı olmamız gereken konulardan biridir. Bu ruhsal bozuklukların oluşumu ve kişi üzerindeki etkisi bireyden bireye değişkenlik gösterebilir. Bu açıdan danışanın terapiye getirdiği yaşam öyküsüne ve tedaviye verdiği yanıta göre terapi süresi farklılık gösterir. Psikolog ve danışan, terapiyi sonlandırmaya iş birliği içerisinde karar verebilirler. Günümüzde çeşitli ekoller mevcuttur. Bu ekollerden bazıları kısa süreli tedavi yöntemlerini benimserken bazıları ise uzun süreli tedavi yöntemlerini benimser.

Terapi Süreci Nasıl İşler?

Terapi sürecinin temelinde karşılıklı güven ve ilişki vardır. İyileşme sürecinin kendisini oluşturan terapötik ittifak ise önemli bir yere sahiptir. Bu süreçte psikolog ve danışanın birlikte hareket etmesi, hedeflenen sonuca götürür. Çünkü terapinin odak noktası danışandır ve terapi danışanın ihtiyaçlarına göre şekillenir. Terapi süreci, danışanın isteklerine ve terapiye getirdiği gündeme göre değişkenlik gösterir ve terapistin bağlı olduğu ekoller doğrultusunda devam eder.

Seans Değişikliği Veya İptali Yapabilir miyim?

Seanslar terapist ve danışanın uygun olduğu saatlere göre planlanır. Herhangi bir aksilik çıkması durumunda 24 saat kalana dek seanslarda değişiklik ve iptal yapılabilmesi mümkündür.

Hemen Ara