Çalışma Saatleri Hafta İçi (09.00 ile 21.00)
Bizi Arayın 0534 033 93 70

Takıntı ve Saplantılar

Takıntı ve saplantılar obsesif kompülsif bozukluğu oluşturur. Obsesif kompülsif bozukluk takıntılı düşünceler, dürtüler ile bunları bastırmak için yapılan yineleyici davranışlardan oluşur. Bu düşünce ve davranışlar hayatımızı zorlaştırmasına rağmen kişi bunları düşünmekten ya da yapmaktan kendini alıkoyamaz. Takıntı yani obsesyonlar kişinin zihnine girmesini engelleyemediği fikirler ve dürtülerdir. Kompülsiyonlar ise obsesif düşünceleri bastırmak için yapılan davranışlardır. Bu davranışları kişi doğru bulmasa bile yine de yapar. Örnek verecek olursak, bir kişinin ellerinin kirli olduğunu düşünür, bu düşünce aklından hiç çıkmaz bunu bastırabilmek için ellerini yıkar ancak yeterli gelmez. Bu yüzden sürekli ellerini yıkamaya devam eder. Burada ellerinin kirli olduğu düşüncesi takıntı iken ellerini sürekli yıkama davranışı kompülsiyondur.

Takıntı ve saplantılar her yaşta görülebilir. Obsesif kompülsif bozukluğun görülmesi ya da artış göstermesi kişinin sıkıntılı durumlar içinde olduğu zamanlarda artar. Biyolojik ve genetik faktörlerde bu durumun oluşmasında etkilidir. Travmalar, yaşanan büyük kaygılarda hastalığı tetikleyen çevresel faktörlerdendir.

Obsesif Kompülsif Bozukluk Belirtileri

Takıntı ve saplantılar kültürden kültüre, toplumdan topluma farklılık gösterebilir. Ülkemizde yaygın olarak görülen takıntı ve saplantı belirtilerine bakacak olursak:

Yaygın Takıntı Belirtileri

  • Pislik ya da Mikrop Bulaşmasından Korkma (bedeni ya da giysilerine herhangi bir maddenin bulaşacağına dair korku
  • Aşırı Kuşku Duyma (kapıyı kilitlediğine, gazı kapattığına, fişleri prizden çektiğine dair kuşkular)
  • Simetri, Düzen ve Kusursuz Olmak Gerektiğine Dair Düşünceler
  • Başkasına Zarar Vermekten Korkma
  • Hata Yapmaktan Korkma
  • Cinsel İçerikli ya da Dini İçerikli (kendince günahkâr olan fikirler) Takıntılı Düşüncelere Sahip Olma

En Yaygın Kompülsiyon Belirtileri

  • Tekrar Tekrar Elleri, Kıyafetleri ya da Evde Kullandığı Eşyaları Yıkama
  • El Sıkışmama, Herkesin Dokunduğu Yerlere Dokunamama
  • Yaptığı İşleri Belli Sırayla Yapma O Sırayı Bozmama ve Belli Sayıda Tekrarlayarak Yapma, Simetri Düzen Kompülsiyonları
  • Belirli Cümleleri Sürekli Tekrar Etme
  • Değerli Olmayan Eşyaları Toplama ve Biriktirme
  • Elektrikli Eşyaları Sürekli Kontrol Etme
  • Batıl İnanışları Günlük Hayatını Zor Duruma Sokacak Engelleyecek Kadar Uygulama

Günlük yaşamda evhamlandığımız, takıntı oluşturan bazı düşünce ve davranışlarımız olabilir. Kapıyı kilitledim mi, ütüyü fişten çıkardım mı gibi. Bunları birkaç kez kontrol etme isteği duyabiliriz. Ancak bu davranışlar günlük hayatımızı etkilemez, kendi başımıza halledebileceğimiz durumlardır. Bazı bireylerde ise yaptıklarının doğru olmadığını rutinlerini aksattığını bilmesine rağmen kendini durduramaz, o düşünceyi aklından çıkartmak istedikçe daha da çok düşünmeye başlar. Düşünceyi gidermek için yaptıkları davranışlarda herhangi bir aksaklık olursa kişi daha fazla kaygı duymaya başlayabilir. Bu düşünce ve davranışlar günlük yaşamlarını oldukça etkiler, sorumluluklarını yerine getiremez rutinlerimiz aksar hale gelebilir. Bu noktaya dahi gelmeden, sorunları kendi başınıza çözemediğinizi anladığınızda vakit kaybetmeden psikolojik destek alınmalıdır. Zaman geçtikçe bu düşünceler daha da yerleşecek ve yaşam kalitemizi gitgide düşürmeyle sonuçlanacaktır. Üstelik bu durum kümülatif olarak ilerlemede gösterebilir. Vakit kaybetmeden destek almak istediğimiz sonuçları elde etmenize yardımcı olacaktır.

Obsesif Kompülsif Bozukluk Tedavisi İstanbul

Takıntı ve saplantılar sebebiyle uzmana başvurma süresi obsesif bireylerde ne yazık ki geçtir. Bu kişiler eğer dışarıdan gözlenmiyorsa takıntı ve saplantılarını gizleme eğilimindedirler. Fark edildiğinde de tedaviye yanaşmazlar. Kendilerini hasta olarak görmezler, yaptıklarının aslında yapılması gereken şeyler olduğunu düşünürler. Ancak obsesif kompülsif bozukluk tedavi edilmezse kendi kendine iyileşme gösterme ihtimali çok düşüktür. OKB tedavisinde en etkili yöntem bilişsel davranışçı terapi (BDT) diyebiliriz. Obsesif bireyler bu takıntılı düşüncelerden sürekli kaçarlar. Kaygılarını bu şekilde dizginlemeye çalışırlar. BDT ile birey bu takıntılı düşüncelerle karşı karşıya getirilir. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız yaşam kalitenizin olağan olanın dışında olduğunu görebilirsiniz. İstanbul bölgesindeki psikoterapistlerimiz obsesif kompülsif bozukluklar üzerine başarılı tedaviler elde etmişlerdir. Zaman kaybetmeden sizi ve hayatınızı etkileyen bu durumdan kurtulmak için harekete geçin.

Hemen Ara