Çalışma Saatleri Hafta İçi (09.00 ile 21.00)
Bizi Arayın 0534 033 93 70

Stres Yönetimi İçin 8 İpucu

Stres Yönetimi İçin 8 İpucu

Stres Yönetimi İçin 8 İpucu

Stres hayatımızın bir gerçeği. Stressiz olmuyor ancak stres çok fazla olunca da olmuyor. Peki, bunun bir ayarı var mı? Stres bizi harekete geçiren durumdur. Stresin varlığı ile işimizi zamanında bitirir hatta daha kolay odaklanarak motive olabiliriz. Ancak her şey gibi streste normal seviyede olduğu sürece bize fayda sağlar. Belli bir sınırı aştıktan sonra artık sorunlara çözüm olmak yerine sorunun ta kendisi olur. Stresimizi yönetememek fiziksel ve psikolojik olarak birçok olumsuzluk yaratır. Bunlar fiziksel olarak baş ağrısı, mide sorunları, bel ve sırt ağrıları kalp ile ilgili rahatsızlıklar olur. Psikolojik olarak ise kötü hissetme, huzursuzluk, sinirli olma halleri, karamsarlık gibi duygulara sebep olur.

Yüksek stresle yaşıyorsanız sağlığınızda riskte demektir. Stresle başa çıkma yöntemleri ile bireysel çalışmalar yaparak kendinizi iyi hissetmeniz stresi yönetmeniz mümkün.

1) Stresinizin Kaynağını Bulun

Stresle baş edebilmek için öncelikle yaşadığınız durumun farkında olun. Farkındalık ve kabul duygularını yaşadıktan sonra stresin nereden kaynaklandığını bulun. Çünkü çözüme ulaşmak için sorunun kökenini bulmak büyük fayda sağlayacaktır. Stresin kaynağı ortadan kaldırılmadığı sürece çözümler geçici kalacaktır.

2)Stresinizi Tanıyın ve Tanımlayın

Stresin etkileri her birey için farklıdır. Öncelikle stres size ne yapıyor bunu bulmaya çalışın. Bunun için günlük tutabilirsiniz. Gün içerisinde iyi ya da kötü hissettiğiniz anları not alın. Bunları dikkatle inceleyin. Farkındalık kazandıktan sonra “stres yaşadığım anlarda bana ne iyi geliyor, neleri değiştirebilirim, stresin etkisini nasıl azaltabilirim” gibi soruları kendinize sorarak çözüm için harekete geçin.

3) Nefes Kontrolü

Doğru nefes alarak stresinizi dizginleyebilirsiniz. Düzgün nefes ile vücudunuza işlerin yolunda olduğu mesajını vererek sakinleşebilirsiniz. Bunun için sırtınız dik şekildeyken karnınızı şişirerek nefes alın daha sonra nefesi verin bunu 10 dakika tekrarlayın. İyi geldiğini göreceksiniz.

4) Tüm Sorumluluğu Kendi Üstünüze Almayın

Hayatta her şeyi tek başımıza yapamayız. Birlikte yapılan işler, iş bölümü olduğu zaman daha kolay olur. Bu da üstünüzdeki yükü azaltır. Tek başınıza yapmanız gereken büyük işler olduğunda ise küçük parçalara bölerek çalışın. Adım adım ilerleyin. İlerlediğinizi görmek için adımlarınızı yazarak bitirdiklerinizi işaretleyin. Bunu görmek sizi rahatlatacak ve başarı duygusu ile yüksek stres oluşumunu engelleyecektir.

5) Bakış Açınızı Değiştirin Olumluya Odaklanın

Elimizden bir şey gelmeyen durumlarla karşılaştığınızda çaresizlik yaşayıp strese girmek yerine bakış açınızı değiştirin. Bu durumun ne gibi fırsatlar getirebileceği üzerine düşünün. Olumsuzu görmek her zaman daha kolaydır. Kendimizi eleştirirken de çok sert şeyler söyleyebiliriz. Gerektiğinde hatalarımızı düzeltmek adına sorgulamayız ve düşünmeliyiz. Ancak bu sorgulamalar psikolojik olarak bizi yıpratıyorsa orada durmalı ve kendimize ne yaptığımızı görmeliyiz.

6) Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı Oluşturun

Sağlıklı bir yaşam için düzenli uyumak, düzenli beslenmek ve egzersiz yapmak esastır. Yetersiz uyku, dikkat, irade ve hafızayı zayıflatır. Fazla kahve tüketimi aynı şekilde stres yaratıcı bir etken olabilir. Düzenli yapılan egzersizlerse sizi rahatlatır. Belli bir rutin sağladığında vücut kendini güvende hisseder. Bu nedenle sağlıklı bir rutin oluşturabilmek stres yönetimi için oldukça önemlidir.

7) Şükretme Alışkanlığı Geliştirin

Hayat iyi ve kötü durumlarla bir bütündür. İçinde bulunduğunuz anı ne kadar yaşarsanız ve farkında olursanız kıymetini daha iyi anlarsınız. Yaşadıklarımız için şükretmeyi öğrenmek psikolojik olarak iyi hissetmenizde büyük katkı sağlayacaktır. Şükretmek stres faktörlerini sizden uzaklaştıracaktır.

8) İhtiyaç Anında Yardıma Başvurmaktan Çekinmeyin

Tek başımıza halledebileceğimiz durumlar olduğu gibi bazen halledemediğimiz durumlarda olur. Bu yüzden kendinizi kötü hissetmemelisiniz. Hayatta her şeye yetemeyiz. Gerektiği anda size iyi gelecek kişilerden ya da profesyonellerden yardım alın. Geç kalmadan kendinize gereken değeri gösterin.

Bir yanıt yazın

Hemen Ara